Про це свідчать дані опитування, проведеного УКАБ наприкінці квітня, передають Українські Новини.
Так, у середньому українці планують витратити в середньому 52 гривні на людину.
«Майже половина респондентів (47%) планує менше купувати м’яса на Великдень, ніж торік, а 40% споживачів витратять стільки ж. Загалом, за підрахунками експертів, у найближчі свята українці з’їдять 31 тис. тонн м’яса, що становить 2/3 всього м’ясного експорту за перший квартал 2016 року», – зазначають в УКАБ.
Частка яловичини у структурі споживання на свята, згідно з результатами дослідження, зменшилася до 9% (у 2015 – 16%); трохи більше половини респондентів (53%) планують купити свинину, курятину – 18%.
Експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко зазначає, що традиційно перед святами м’ясо дорожчає. Так, ціни на свинину підвищаться на 6–7%, а м’ясо птиці подорожчає на 7–8%; вартість яловичини залишиться без змін, що пов’язано з низьким попитом на цей вид м’яса.
Водночас УКАБ наводить нормативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), згідно з якими добова норма споживання м’яса становить 0,2 кг на людину, водночас на травневі свята українці збираються вжити 0,72 кг на людину в добу, що майже в чотири рази перевищує встановлені норми.